A gyerekedet a változtatásra tanítsd

A GYEREKEDET A VÁLTOZTATÁSRA TANÍTSD avagy TEDD ŐT KÉPESSÉ AZ ÉLETRE, HOGY NE VÁLJON RÖGZÜLTTÉ!

Elgondolkodtál már azon, hogy mennyire életbevágó és elengedhetetlen az, hogy megtanítsd a gyerekedet változni, és változtatni tudni? Ezzel neveled őt arra, hogy Ő irányítsa a saját életét!

Örök lecke marad számomra egy kedves barátommal történt beszélgetésem! Ő azt mondta, hogy elsősorban arra neveli és tanítja a gyerekeit, hogy azok KÉPESSÉ VÁLJANAK A VÁLTOZTATÁSRA!
Milyen igaza van!

Megkérdezte tőlem, hogy az iskolában tanult rengeteg tantárgy és az azokban kapott rengeteg információ közül vajon mennyit is használok ténylegesen?
Egyet kellett értenem vele, hogy bizony rengeteget nem! Ha csak a matematikát nézzük, ténylegesen mennyi részét alkalmazzuk a mindennapjainkban, ha nem kifejezetten olyan szakmánk van, ami arra épül? Nagyon keveset!

A tantárgyak nagy része teljesen statikus. Az élet pedig nem az! Az élet egy lüktető, folyamatosan változó, mozgó egyveleg, ami napjainkban teljesen felgyorsult. Akik nem tudnak gyorsan dönteni és gyorsan változtatni, azok nagyon hamar vesztesek, sikertelenek és boldogtalanok lesznek.

Ezért tekinti ez a barátom elsődlegesnek, hogy a változtatás képességét tanítsa meg a gyerekeinek. Illetve azt a képességet, hogy bármilyen tudásért hajlandóak legyenek kinyúlni, és azt a magukévá tenni, ha meg akarják változtatni az életüket. A képességet, hogy tetszésük szerint használják éppen azt a tudást, ami szükséges ahhoz, hogy javítsák és magasabb szintre emeljék magukat, és a saját környezetüket.

Ezzel segít nekik biztonságot létrehozni! A magukba vetett hit biztonságát, hogy bármikor képesek változtatni és javítani a dolgokon. Azt a biztonságot, hogy mernek és hajlandóak újabb és újabb tudást megszerezni és használni.
Azt az egyetlen biztonságot, hogy ezáltal ők irányítják az életüket, nem pedig tehetetlenül a hatásává válnak.

GYAKORLAT: DOLGOZD KI, HOGY MILYEN DOLGOKAT TUDSZ ALKALMAZNI A GYEREKEID NEVELÉSE SORÁN, AMI SEGÍT NEKIK ELSAJÁTÍTANI ÉS MEGERŐSÍTENI A KÉPESSÉGÜKET ARRA, HOGY BÁTRAN VÁLTOZTASSANAK BÁRMIKOR AZ ÉLETÜKBEN!

Barátsággal:
Bacsa András

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!