Egy 5 éves kislány tanítása

EGY 5 ÉVES KISLÁNY TANÍTÁSA avagy NYAFOGSZ VAGY MEGCSINÁLOD?

Egy hihetetlen és nagyon tanulságos sztorinak voltam tanúja séta közben. Egy kb. 5 éves kedves kislány esett az utamba – szó szerint – aki látszólag éppen görkorcsolyázni tanult . De inkább úgy nézett ki a dolog, hogy a felkelést gyakorolja, hiszen nagyjából fél percenként, percenként elesett.

Be volt ugyan öltözve védőszerelésbe, de így is érzékelhető volt, hogy az esések valószínűleg nem csak amolyan könnyű simogatások, hanem komoly megterhelést jelenthetnek neki.

Érdeklődéssel és nagy csodálattal figyeltem, hogy esés ide vagy oda – a szemem láttára már legalább tízszer esett és kelt folyamatosan – továbbra is rendületlenül felállt, egyáltalán semmit sem nyafogott, hanem erős szándékkal és csillogó szemekkel igyekezett újra meg újra talpon maradni, és közben tudatosan kontrollálni a lábtartását és a teste egyensúlyát.

Láthatólag élvezte azt a pár métert, amit sikerült megtennie. Még csak a szülei felé sem pillantott, akiktől már kb. 20 méterre eltávolodott, és akik gondtalanul beszélgettek egy padon ülve. Gondolom, hogy ez a kislány így élheti a mindennapjait, ilyen öntudatosan, hogy kicsit sem aggódtak érte.

Megálltam kíváncsian, hogy vajon meddig tart ki ez a törékeny, de ugyanakkor mégis hatalmas életerőt sugárzó kicsilány. Mikor adja meg magát a körülményeknek, a kemény aszfalttól kapott ütéseknek vagy a látszólagos kudarc élményeknek, hogy újra meg újra földre kerül.

De esze ágában sem volt feladni! Csillogó szemmel és még nagyobb elszántsággal kezdte elölről a gyakorlást, és én ekkor már tudtam, hogy ő nem fogja megadni magát.

Ő nem lesz hatása semminek és senkinek, hanem addig fogja gyakorolni a görkorizást, amíg végül győztesként, büszkén, és biztosan nagy örömmel fogja bemutatni a szüleinek, hogy megcsinálta.

Elmondhatatlan melegség töltötte el a szívem, amikor tovább indultam. Megint megbizonyosodtam róla, hogy győztesnek egyáltalán nem születünk, hanem azzá válunk.
De a győzelemnek mindig ára van.

Nem az anyatejjel szívjuk magunkba.
Nem a származásunkkal érdemeljük ki.
Nem tudjuk pénzért megvenni.

A győzelemnek csak akkor van értéke, ha megdolgoztunk érte. És nincs akkora erő, ami felérne azzal a büszkeséggel, hogy átmentünk minden akadályon és megcsináltuk.

Azt kívánom neked is, bármi is történik az életedben, hogy tanulj ettől az 5 éves kislánytól, kelj fel újra meg újra, és legyél győztes!

NYAFOGSZ VAGY MEGCSINÁLOD?
Rajtad múlik!

Barátsággal:
Bacsa András
+36309365092

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!