James Bond vagy Edison?

JAMES BOND vagy EDISON avagy
KI FOGJA MEGOLDANI A PROBLÉMÁIDAT, HOGY ELÉRHESD A CÉLJAIDAT?

Volt már, hogy inkább főztél egy jót, vagy elvitted sétálni a gyerekedet, a kutyádat, a macskádat, a teknőcödet, vagy bármi mást kezdtél el csinálni, ahelyett, hogy kidolgoztál volna egy feladatot, problémát, ami az utadba került?  Volt már, hogy ez miatt utáltad magad?

Valójában minden megoldatlan problémád egy újabb akadály az életedben, hogy elérd az álmaidat, céljaidat, még akkor is, ha nem áll közvetlen kapcsolatban vele. Ugyanis rengeteg figyelmedet leköti, amit nem is biztos, hogy észre veszel. MINÉL NAGYOBB EGY PROBLÉMA, ANNÁL TÖBB FIGYELMED RAGAD RAJTA, és ez elveszi az energiádat és erődet, megakadályozza, hogy kreatív legyél az életed többi részében is, így állandó veszélyt jelent rád. Nem is beszélve az álmatlan éjszakáidról. Lehet, hogy veled nem így van, de én az életem korábbi szakaszában halmoztam a megoldatlan problémákat. És nagyon “fontos” dolgokat tudtam kitalálni, hogy miért ne azzal foglalkozzak.

Egyszer csak szinte cselekvés képtelenné váltam, mert egy nagy hegynyi lekötött figyelmem és energiám ezekben ragadt, és az élet eléggé reménytelennek tűnt számomra. Tapasztaltál már valaha is hasonlót? Gondolj bele, milyen lenne, ha nem lennének olyan múltból fennmaradt problémáid, amelyek mint sötét felhők, eltakarnák a fényt, örömöt és a boldogságot. Az biztos, hogy sokkal energikusabb és kreatívabb lennél. Olyan feladatokon dolgozhatnál, amik a jeleneddel és a jövőddel kapcsolatosak.

GYAKORLATI FELADAT – LEGYÉL TE IS JAMES BOND vagy EDISON, AKI HAJLANDÓ ÉS EZÁLTAL KÉPES MEGOLDANI A PROBLÉMÁKAT.

1. Lépésben listázz fel minden olyan problémát, feladatot, amiken figyelmed van a múltból, vagy aggaszt. Nézz rá az életed különböző részeire, olyan dolgokra, amik magaddal (akár a szellemi fejlődéseddel), a családoddal, munkáddal, hobbiddal kapcsolatosak. De nézz rá akár a kutyáddal, macskáddal, állataiddal, növényeiddel és a fizikai tárgyaiddal kapcsolatos dolgaidra is.

2. Lépésben válassz ki egy problémát, amelyet úgy látod, hogy viszonylag gyorsan meg lehet oldani, és kezd el leírni beszámozva, hogy milyen megoldásaid lehetnek ezzel kapcsolatban. Lehet, hogy van rá 2,3, vagy akár 5 lehetőség is. Ezután válaszd ki a legépítőbb megoldást, (ami lehet, hogy nem a legkönnyebb) és csináld meg. Az is lehet, hogy több lehetséges megoldás kombinációja lesz a legoptimálisabb. Csak haladj tovább, lépésről lépésre, és csináld meg ezt az összes problémáddal, megoldandó feladatoddal. Nem valószínű, hogy neked 5000 lehetőséget kell majd megvizsgálnod, mint Edisonnak, amikor kifejlesztette a villanykörtét, de lehet, hogy ez egy melós feladat lesz számodra, mint a James Bondnak szokott lenni. Viszont az eredmény garantált: VISSZAREHABILITÁLSZ JÓ SOK FIGYELMEDET ÉS ENERGIÁDAT, AMIT MOST MÁR A JELEN ÉS A JÖVŐ CÉLJAINAK KREÁLÁSÁRA TUDSZ HASZNÁLNI. Végül is úgy cselekszel, mint minden épelméjű Menedzser, aki jól csinálja a dolgát, és megkeresi a legjobb megoldásokat.

Vidám és kreatív probléma megoldást kívánok Neked. Nagyon örülök, ha megint írsz nekem és beszámolsz róla, hogy mit okozott Neked ez a gyakorlat.

Barátsággal:
Bacsa András

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!