Vagy engeded, hogy megcsinálja, vagy rajtad marad

VAGY ENGEDED, HOGY MEGCSINÁLJA, VAGY RAJTAD RAGAD avagy
TUDJ MEGBÍZNI MÁSBAN, HADD CSELEKEDJEN ÖNÁLLÓAN!
Egy barátom mesélte, hogy furcsa dolog történt pár napja a csapatában: kiadtak egy feladatot az egyik nagyon profi és szakértő csapattagnak, aki el is készített pár megoldást, amit átadott döntésre. Ekkor elindult egy több órás huza-vona a három vezető között, hogy milyen is legyen a végleges változat. Mindenki beleszólt, és amikor változtatott, akkor egy másik szintén változtatott, a harmadik szintén változtatott….. Ez így ment tovább, teljesen eredménytelenül. Végül abban maradtak, hogy “alszanak egyet rá” mindannyian, hogy meglegyen a végső megoldás.

Lehet, hogy te is futottál már bele olyan helyzetbe, amikor a csapatodban vagy a családodban valaki jó munkáját teljesen felülírták? Sőt, lehet, hogy ezt már veled is megtették? Ha igen, akkor biztosan nem voltál boldog tőle! Főleg akkor, amikor úgy akartak veled elvégeztetni egy feladatot, hogy nem adtak hozzá pontos iránymutatást, mert megbíztak a te kreativizmusodban. Aztán azt vetted észre, hogy teljesen feleslegesen alkottál, mert a “túl nagy demokrácia miatt” – tudod, amikor mindenki mindenbe beleszólhat, változtathat kénye kedvére, akár ért hozzá, akár nem – az általad létrehozott, profi dolgot totálisan megváltoztatták.

Ezt az érzést nem kívánom az ellenségemnek sem, nemhogy egy csapattagomnak vagy családtagomnak!
Amikor megbízol valakit, hogy megoldjon vagy alkosson valamit, és ő ezt profin megcsinálja, akkor teljes mértékben lerombolod az önbecsülését – és ezáltal gyengíted a csapatod erejét is – ha visszaveszed ezt a bizalmat akkor, amikor elkészült a feladattal. Csak azért megtenni ezt, hogy valaki más – akár vezető, akár szülő – fitogtathassa az erejét és a hatalmát, egyenlő a csapattagod vagy családtagod gyengítésével.

Hogyan tudod elkerülni ezt?
1. Adsz segítségül néhány támpontot a csapattagodnak (munkatársnak, gyerekednek, családtagodnak) amit előtte  megbeszéltél más döntéshozóval. Ezzel adsz egy iránymutatást. Kérj  két vagy maximum 3 verziót a megoldásra. Amikor ki kell választani a döntéshozóknak, akkor ezeket használják fel, ne ők akarják megoldani ezt saját kútfőből, ami ráadásul nem feltétlen az ő szakterületük.

2. Amikor teljesen profi és szakértő a csapattagod, és sokszor bizonyított már, akkor engedd, hogy ő ötleteljen, és ő csinálja teljesen. Elvégre ezért van ott, nem?
Amikor pl. a gyereked, családtagod csinálja, engedd neki teljesen – ha csak nem kér segítséget – hadd érezze magát ő is teljes értékű, hasznos családtagnak. Meg amúgy is ki a francot érdekel, ha az a kölyök ott hagy pár porcicát porszívózás után? Viszont így elvégzi legközelebb is a feladatát.

3. Amennyibe a csapattag vagy családtag nem alkalmas a feladatot megcsinálni, akkor váltsd le, illetve bízd valaki másra!

Ha a fenti módokon jársz el, akkor mindenki jól és önállóan fogja végezni a dolgát, és boldog, magabiztos, egészséges emberekkel leszel körbevéve, akik téged is, és a csapatodat, családodat is erősítik.
Mert aki mindenben ő maga akar lenni a legokosabb, annak egyszer csak minden feladat a nyakába szakad!

GYAKORLAT: LISTÁZD FEL, MILYEN FELADATOKAT TUDSZ ÁTADNI MÁSNAK (munkádban, családodban stb.). ÍRJ IRÁNYMUTATÁST, ÉS ADD ÁT A FELADATOKAT!
Meglátod, felszabadultabb és boldogabb csapattagjaid és családtagjaid lesznek.

Barátsággal:
Bacsa András

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!