Soha ne mérd magadat másokhoz

SOHA NE MÉRD MAGADAT MÁSOKHOZ avagy ŐRIZD MEG
A SAJÁT SZEMÉLYISÉGEDET, ÉS NE MÁSOKÉT AKARD!

Ki akarsz TE lenni? Ezt a kérdést tettem fel a minap (és teszem fel elég sűrűn másoknak is), annak a barátomnak, aki ecsetelte nekem, hogy mások mennyivel jobb, értékesebb emberek, mint ő.  Amit elfelejtett: csak a saját Start-pontodhoz viszonyítva tudod a saját haladásodat értékelni! Ez a Start-pont pedig lehet lejjebb, lehet közepes, persze lehet magasan is.
A 10. emeletre ugye sokkal nagyobb meló feljutnod a földszintről, mint mondjuk az 5. emeletről.

Az élet minden területén indulsz valahonnan, és lehet, – sőt, biztos vagyok benne – hogy vannak olyan részei, ahol Te vagy sokkal magasabban, mint mások.
De itt sem ez számít, hanem annak az útnak a hossza, és azoknak az akadályoknak a száma és nagysága, amit Te magad, vagy mások megtettek és leküzdöttek, amíg eljutottatok arra a pontra. Csak ez az egy  érték számít, és az egyetlen mérce, amihez hasonlítanod kell magadat, az a saját haladásod, küzdelmeid, győzelmeid.

Persze vannak olyan helyzetek, amikor másokkal együtt mérettetsz meg. Versenyhelyzet van. De ez a versenyhelyzet sem indok arra, hogy ezt a másokkal való összehasonlításodra használd fel, vagy bárki erre használja fel. Amikor egy versenyzőre azt mondják, hogy rosszabb, mint a másik, abban a pillanatban leértékelik, pedig lehet, hogy sokkal többet dolgozott azért a  kisebb eredményért, mint a győztes.

Amikor leértékelnek valakit, ezzel felerősítik azt az önpusztító folyamatot, amivel az a személy a saját önbizalmát és önbecsülését rombolja le. És persze elkezd arra vágyni, hogy bárcsak olyan lenne, mint mások, olyan, mint a győztesek, és a sikeresek. Elkezdi másolni a mások személyiségét.

Láttál már feltörekvő vezetőt, aki olyan szófordulatokat, mozgásokat, viselkedésmódot használt, mint az általa példának tartott, dominánsabb vezető? Mert olyan akar lenni, mint az a másik személy. De közben elveszíti a saját személyiségét!
Ezért fontos, hogy tudd, honnan indulsz, és ismerd el saját magadat minden előrelépésedért!
MARADJ SAJÁT MAGAD, DE JAVÍTS FOLYAMATOSAN MAGADON, ÉS ÍGY NEM LESZ SZÜKSÉGED ARRA, HOGY MÁSOK SZEMÉLYISÉGÉBE BÚJJ!

GYAKORLAT: ÍRD ÖSSZE, HOGY AZ ÉLETED KÜLÖNBÖZŐ TERÜLETEIN MILYEN FEJLŐDÉST, JAVULÁST ÉRTÉL EL! ISMERD EL MAGADAT EZEKÉRT AZ EREDMÉNYEKÉRT!
Ha szükséged van segítségre, keress bizalommal!

Barátsággal:
Bacsa András

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*
*