Semmit sem ér, ha nem tudod megtartani

SEMMIT SEM ÉR A JÓ MUNKATÁRS avagy
HA NEM TUDOD MEGTARTANI, MÁSNAK KÉPEZTED KI!

Nagyon tanulságos és elképesztő történetet mesélt el egy barátom. Kezdőként indult el a szakmájában, bekerült egy nagyon jó ismertségnek örvendő céghez. Ő egyébként egy nagyon tanulni és dolgozni hajlandó személy, aki így elég hamar szakértő és sikeres lett a területén. Igen ám, de az úgynevezett főnöke egyáltalán nem kezelte megfelelően őt. Olyannyira nem, hogy az egész közös munkaidejük alatt, még csak azzal sem tisztelte meg a barátomat, hogy legyen egy – bármilyen egyszerű – hivatalos együttműködési szerződésük (alvállalkozóként számlázott be a cégnek  egyébként). Nem igazán nyugtázta le, hogy a barátom fantasztikus bevételeket hozott a cégének, sőt, folyamatosan azt kapta a “főnökétől”, hogy minden, amit megtanult és elért, az a “főnökének” köszönhető. A barátom próbált többször beszélni vele, de ő annyira magabiztos volt (lehet hogy butuska?), hogy nem vette egyáltalán komolyan és figyelembe az ő kéréseit.

Kérdem én: ki a francnak van ezek után kedve ottmaradni egy ilyen hozzáállást tanusító cégnél, cégvezetőnél? Ez a főnök kinevelt egy saját konkurenciát! Ez a barátom most egy másik, nagyon jól menő cégénél dolgozik. Az új főnöke nagyon jól járt vele, mert kapott egy igazi profi “álom munkatársat.”

Ez sajnos egy mindennapos történet! Tucatszám hallottam már hasonlókat. Egy jó munkatárs olyan, mint egy igazgyöngy. És az igazgyöngyöt bizony az értékének megfelelően kell kezelni, mert hamar elvész a sok hamisság között. Tudom én, hogy rengeteg kihívásnak kell megfelelnie egy cégvezetőnek. De munkatársak, partnerek, azaz egy csapat nélkül senki sem tud növekedni.

Becsüld meg és erősítsd a jól teljesítő munkatársaidat és partnereidet, mert nélkülük a te sikered is véges! Nem utolsó sorban: ha már kiképeztél és profivá tettél egy ilyen személyt, akkor “simogasd és gondozd”, és kezeld azt az igazgyöngyöt az értékének és teljesítményének, megfelelően, mert ez téged fog erősíteni!

GYAKORLAT: LISTÁZD FEL AZOKAT A FONTOS MUNKATÁRSAKAT, PARTNEREKET, AKIK NÉLKÜL A TE SIKERED MEGINOGHAT. EGYENKÉNT BESZÉLJ VELÜK, ÉS KEZD EL “SIMOGATNI ÉS GONDOZNI” EZEKET AZ IGAZGYÖNGYÖKET A TELJESÍTMÉNYÜKNEK MEGFELELŐEN.
Meglátod, ha ezt teszed, hatalmas növekedést indítasz el.

Barátsággal:
Bacsa András

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!