Segítség nélkül kudarcot vallhatsz

EGY CSAPAT NEM KOLONC avagy SEGÍTSÉG NÉLKÜL KUDARCOT VALLHATSZ!

Egy kedves hölgy barátom mesélte, hogy ő alapban úgy működik, hogy nem akarja elfogadni mások segítségét. Azzal indokolta, hogy sokkal kevesebbnek érzi magát, amikor nem ő maga oldja meg a feladatait. Így sokszor elutasítja a segítséget, és inkább maga szenved, és emiatt többször kudarcot is vall.

Azt is elmondta, hogy ő szívesen segít másoknak, csak elfogadni nem tudja ezt másoktól. Amikor csapatban dolgozik, akkor is egyedülállóként csinálja a saját munkáját, és zavarja a másoktól jövő segítség. Persze fontosnak tartja a csapatmunkát, de néha picit koloncnak érzi.
(kolonc: átvitt értelemben: terhet jelentő személy/dolog)

Megkérdeztem tőle, hogy neki örömet okoz-e, hogy segít másoknak?
Azt mondta, hogy nagyon nagy örömet, mert ezzel hozzájárul mások sikeréhez, értékesnek érzi magát, és megnő az önbecsülése.
Ekkor megkérdeztem, hogy vajon annak a másik személynek, aki neki akar segíteni, lehet-e ugyanolyan öröme, amikor segítséget ad? Vajon ettől ő is értékesebbnek tartja-e magát, hogy hozzájárul a hölgy barátom sikeréhez?
Ezzel segít-e ő annak a másiknak abban, hogy erősödjön az önbecsülése és önbizalma attól, hogy elfogadja tőle a segítségét?

Némi hallgatás következett, aztán a hölgy arca kezdett felderülni és ragyogni.
Megértett valamit.
Megértette azt, hogy a társas kapcsolatok összekötője a kommunikáció, de ami “összeragasztja” és megszilárdítja az emberi kapcsolatainkat, az nem más, mint az a hozzájárulás, amivel egymást segítjük a céljaink elérésében.
Megértette, hogy ez nem egyirányú dolog, hanem oda-vissza alapon működik csak jól.

Azzal tartod mozgásban a dolgokat, ha adsz és kapsz is segítséget. Téged, mint jó szándékú, építő lényt valószínűleg az tud éltetni igazán, minél több másik jó szándékú lényt segítesz az útján. Ettől leszel igazán nagy érték önmagad és mások számára. Ez adja meg neked a tartást és stabilitást.

“Szórd” a segítséget másoknak, de engedd meg nekik is, hogy ugyanezt tehessék ők is feléd, és meglátod, lesz egy magabiztosabb, értékesebb, összetartóbb társadalmunk!

GYAKORLAT: LISTÁZD FEL AZOKAT A FELADATOKAT, AMIKNEK A MEGOLDÁSÁHOZ JÓL JÖNNE SEGÍTSÉG! LISTÁZD FEL, KI SEGÍTHETNE EBBEN NEKED! KERESD MEG ŐKET, KÉRD ÉS HASZNÁLD A SEGÍTSÉGÜKET!

Barátsággal:
Bacsa András

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!