Jobb, ha te győzöl, és nem a körülmények

JOBB, HA TE GYŐZÖL ÉS NEM A KÖRÜLMÉNYEK avagy
ÉBRESZD FEL MAGADBAN AZ ALVÓ OROSZLÁNT és bármilyen helyzetet sikerre vihetsz!

Voltak már neked is olyan pillanatok az életben, amikor egy helyzet megoldása teljesen reménytelennek látszott? Csak ültél a problémában, és nem találtál megoldást. A dolgok összekuszálódtak, és te nem tudtad, hogyan kezdj neki megoldani. Ráadásul elkezdted magad leértékelni, mert ilyenkor ez jön automatikusan. Inkább otthagytad a problémát – ami persze így csak nagyobb lett – és elkezdtél mással foglalkozni. Ennél tudok egy jobb megoldást: ha a sivatagban elromlik az autód, vajon nem kezdenéd-e a rendelkezésedre álló eszközökkel megszerelni?

Hajtű, kés, stb. Olyan dolgokat használnál ugye, amivel már eleve rendelkezel? Javaslom neked, hogy amikor egy problémára nem találsz megoldást, mielőtt leértékeled magad – ezzel leépítve a saját önbecsülésedet, önbizalmadat – TALÁLD MEG TUDATOSAN MAGADBAN AZOKAT A JÓ KÉPESSÉGEKET, amikből használni tudsz néhányat arra, hogy legalább elkezd megoldani a problémát. Meglátod, utána sokkal egyszerűbben jön a teljes megoldás. Lehet, hogy bizonyos képességeidet egy ideje  félretettél, és nem használsz mostanában, pedig igenis jó vagy benne. Pl. egy barátom feltett nemrég egy posztot a Facebookra – mert a Facebook előszedett neki egy 7 évvel ezelőtti posztot – ami egy gyönyörű, saját festményt mutatott be. Ő maga is meglepetten írta, hogy akkoriban ilyeneket festett. Benned is ott vannak a szunnyadó tehetségek, amiket lehet, hogy korábban használtál (akár gyerekkorban), de mostanában nem vetted elő. Az is lehet, hogy bizonyos képességeket úgy használsz, hogy nem is tudatosul benned, hogy abban nagyon jó vagy. Ilyen lehet pl. a kézügyesség, a kommunikációs készség, mások motiválása stb. Automatikusan használod őket, ott vannak az “orrod előtt”, pont ezért nem gondolod, hogy ezek kincsek, amik téged bizonyos nehéz helyzetekben tovább segíthetnek.

GYAKORLAT: LISTÁZD FEL AZOKAT A KÉPESSÉGEKET, AMIBEN JÓ VAGY, akkor is, ha ezeket a képességeket mostanában nem gyakorlod. Egészen biztos, hogy kapsz egy szép listát. Ezután nézd meg, hogy melyiket vagy melyikeket tudod használni, hogy megoldj problémádat vagy problémáidat. Így Te tudsz lenni a győztes az akadályok felett. Ráadásul a képességeidre ránézve rehabilitálod az önbecsülésedet, felébreszted magadban az alvó oroszlánt, és sokkal jobban leszel saját magaddal.

Jó önbecsülés rehabilitálást kívánok Neked!
Megint örülök, ha megosztod velem, hogy tetszett ez a gyakorlat.

Barátsággal:
Bacsa András

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!