Jobb, ha kiállsz a saját igazságodért

JOBB, HA KIÁLLSZ A SAJÁT IGAZSÁGODÉRT avagy
NE TEMESD EL MAGADAT ÉLVE!

Több barátom mesélte, hogy nem érzi magát jól, mert leértékelték vagy lealacsonyították mások. De mivel konfliktuskerülők, így inkább nem szóltak semmit. Van, aki közülük ezután lebetegedett, van akinek elment a kedve a munkától és elkezdett hanyatlani a tevékenysége, cége, és van, akinek még az élettől is elment a kedve.
Valószínűleg tapasztaltál már hasonlót te is?

Sajnos amikor valaki lealacsonyít téged, és te nem állsz ki a saját igazságod mellett, és nem teszel próbálkozást arra, hogy megvédd – természetesen megfelelő kommunikációval – magadat, akkor elkezdted élve eltemetni saját magadat!

Ez elég kemény, de eléggé igaz is, mert teljesen hatásává váltál a leértékelésnek. Így, mivel nem kezdtél el felvenni egy okozó szerepet, sajnos elkezdtél kisebbé válni. Ráadásul, mivel tudtad, hogy mi a te igazságod, és nem álltál ki mellette, így tudat alatt elkezdted  pusztítani az önbecsülésed is emiatt.

A megoldás egészen biztosan nem az, hogy jól arcon vered a személyt, aki ezt tette veled! Tuti, hogy az sem, hogy megtámadod és ordítasz vele. Ezek mind kontrollálatlan reakciók, amik miatt nagyon könnyen még rosszabbul érzed majd magad, mert lealacsonyodsz a másik személy szintjére, és ugyanazt teszed vele, mint ő tette korábban veled: leértékeled.
Az sem megoldás, hogy elkullogsz, és nem teszel semmit valaki más, téged ért lealacsonyításával szemben!

ÉN TÖRÖLNÉM EZT A KÖZMONDÁST: “Hallgatni arany.”
ÍGY VÁLTOZTATNÁM MEG: “KOMMUNIKÁLNI ARANY!”

A megoldás első lépése, hogy lehiggadsz. Ha ez nem megy ott helyben, rögtön, akkor elköszönsz és megvárod, amíg lehiggadsz. Ezután írsz egy vázlatpontokból álló tervet, hogy mit fogsz mondani – vagy írásban kommunikálni – vele. Ha szükséges, beszerzel dokumentációkat, lefényképezett anyagokat, amikkel alá tudod támasztani az igazadat. Beszélj meg a személlyel egy találkozót, akár online, vagy ha nem megy máshogy, akkor telefonon. Amikor beszélsz vele, légy határozott, de udvarias, bármennyire is szeretne ő ebből kizökkenteni téged! Tényszerű legyél, és ne hibáztass!

Nagyon fontos, hogy használd az előkészített vázlatodat, vagy a megírt szövegedet, és a szükséges egyéb dokumentációt.
Akárhogy is alakul a vége – bár, ha betartod a fenti tanácsokat, szinte biztos, hogy megegyezéssel váltok el – , TE ÚJRA ELKEZDTÉL OKOZÓ LENNI, és nem hatásként magadat élve eltemetni!

GYAKORLAT: LISTÁZD FEL AZOKAT A SZEMÉLYEKET, AKIKNÉL NEM ÁLLTÁL KI MAGADÉRT, ÉS ALKALMAZD A FENTI PONTOKAT. Tuti, hogy sokkal jobban fogod érezni magadat a bőrödben, és lesz egy kijavított kapcsolatod.

Barátsággal:
Bacsa András

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!