Hogyan add el a győzelmet

HOGYAN “ADD EL” A GYŐZELMET,  avagy A SIKERHEZ LÁSD A JELENT ÉS A JÖVŐT IS!
Egy barátom mesélte, hogy attól szenved, hogy a párja nem képes látni a jövőt, azaz nem tud stratégiában gondolkodni. Csak a rövid távú dolgokat képes átlátni, és így a barátomnak nagyon nehéz olyan feladatokat megértetnie vele, amelyek szükségesek ahhoz, hogy hosszú távon gondolkodva eredményeket érjenek el.

Ez fékező a számára, mert a párjával egy közös céget igazgatnak, és bizony ez kemény vitákhoz, nézeteltérésekhez vezet. A barátom nehezen érti meg ezt, ami persze így a magánéletükre is rányomja a bélyegét.
Ő egy igazi stratéga, és fantasztikus hajlandósága és képessége van arra, hogy célokat tűzzön ki, tervezzen, előre lásson, és végrehajtsa a terveket.

Érthető, hogy ez a két látásmód összeütközésbe kerül, pedig valójában nagyon jól kiegészíthetik egymást. A kérdés csak az, mennyire vannak összehangolva és egymásra építve?
Mert a hosszú távú Stratégiai  tervezéshez feltétlen szükséges egy rövid távú Taktikai tervezés.
Nem érsz el semmit a jövőben, ha a jelenben nem szervezed meg jól a tevékenységeidet!

Azt javasoltam a barátomnak, hogy vegye fel egy profi értékesítő szerepkörét, bármennyire is nehéz higgadtnak, megfontoltnak maradnia, amikor a párjával a tervezésről beszél. Ne tegyen mást, csak kérdezzen – ha kell, akár órák hosszat – amíg meg nem tudja a feleségétől, hogy mi az, ami miatt esetleg aggódik, vagy mi az, ami zavarja abban, hogy hosszútávú stratégiában gondolkodjon.

Csak kérdezzen, kérdezzen, kérdezzen! Értse meg a párját – ami nem jelenti azt, hogy egyet kell értsen vele! – közben jegyzeteljen, és tudjon meg mindent tőle (akár régebbi rossz tapasztalatokat, kudarcokat stb.), ami megakadályozhatja őt abban, hogy hosszú távon gondolkodjon.
Kérdezze meg azt is tőle, hogy neki mik lennének a megoldásai, amik segítik elérni a közös hosszútávú céljaikat.

Ezekre az információkra építve könnyedén tudnak együtt egy egymásra épülő Taktikai és Stratégiai Tervezést csinálni úgy, hogy mindketten elégedettek lehetnek.

GYAKORLAT: HA VAN PROBLÉMÁD AZZAL, HOGYAN HANGOLD ÖSSZE A HOSSZÚTÁVÚ ÉS RÖVIDTÁVÚ TERVEKET AZ ÜZLETPARTNEREDDEL, PÁRODDAL, AKKOR VEGYÉL FEL EGY PROFI ÉRTÉKESÍTŐI SZEREPKÖRT, ÜLJ LE VELE, ÉS KÉRDEZZ, KÉRDEZZ, KÉRDEZZ! JEGYZETELJ ÉS ÉRTSD MEG AZ Ő LÁTÁSMÓDJÁT!
A kapott információkra építve juss egyezségre vele, így “add el” neki a husszútávú terveidet!

Barátsággal:
Bacsa András

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!