Ellenpont nélkül nincs értéke semminek

ELLENPONTOK NÉLKÜL NINCS ÉRTÉKE SEMMINEK avagy
A NŐ-FÉRFI, POZITÍV-NEGATÍV, MELEG-HIDEG SEM ELLENSÉGEK!

Csak a nézőpontjaid szabják meg, hogy mi az ami pozitív, vagy mi az, ami negítv. Amikor a győztes csapatban vagy, akkor az a játszma biztos, hogy egy jó játszma volt. De ha a vesztes csapat tagja vagy, akkor az a játszma valószínűleg rossz emlékként marad fenn. Nincs olyan, hogy valami csak pozitív, és nincs olyan, hogy valami csak negatív. Csak különböző nézőpontok vannak. Ahhoz, hogy sikeresen alkoss dolgokat, fel kell venned az ellentétpárok nézőpontjait.

Például egy értékesítőnek nem csak azt kell eladnia egy vevőnek, hogy milyen előnyei lehetnek egy termékből vagy szolgáltatásból, hanem azt is, milyen hátrányokat szenved, milyen veszteségei lesznek, ha nem nem veszi meg őket.
Amikor egy döntés előtt állsz, meg kell vizsgálnod azt is, milyen pozitív következményei lesznek annak, ami mellett döntesz, de a negatív dolgokra is rá kell nézz. Ezt meg kell vizsgálnod úgy is, hogy mi történik ha nem az mellett döntesz.

Csak az ellentétpontok együttes figyelembe vétele adja meg egy dolognak az értékét, csak így derül ki, hogy inkább jó, vagy inkább rossz valami. Ez ad lehetőséget arra, hogy meghozd az optimális döntést bármivel kapcsolatban. Ez segít abban, hogy szabadabban alkoss, szabadabban változtass, ha kell. De ez segít abban is, hogy ne változtass, amikor az úgy jobb.

A döntéseink szabják meg a sorsunkat, ezzel nehéz vitatkozni. Ezért ahelyett, hogy nem hozol döntést, vagy rossz döntést hoznál, figyeld meg a dologgal vagy a személlyel kapcsolatos ellentétpontokat. És dönts!
De! Alapvető fontosságú, hogy azt lásd, ami ott van, ne pedig azt, amit látni szeretnél, vagy feltételezel! Meglátod, ha hajlandó vagy “kívülről ránézni” a helyzetekre az életedben, sokkal gyorsabban, hatékonyabban mennek majd a dolgaid.

GYAKORLAT: LISTÁZD FEL AZOKAT A DOLOGOKAT VAGY HELYZETEKET AZ ÉLETEDBEN, AHOL BIZONYTALAN VAGY A DÖNTÉSEDET ILLETŐEN. KÉT PAPÍRT KÉSZÍTS ELŐ –  KÜLÖN-KÜLÖN MINDEN EGYES DOLOGHOZ – ÉS LISTÁZD FEL EGYIKRE, HOGY MI A POZITÍVUMA, A MÁSIK PAPÍRRA PEDIG AZT, HOGY MI A NEGATÍVUMA.
AZTÁN HOZD MEG A DÖNTÉSEIDET, ÍGY GYORSÍTSD BE A DOLGAIDAT AZ ÉLETEDBEN.
Keress, ha segítségre van szükséged!

Barátsággal:
Bacsa András

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!