Aki nem tudja csinálni, az tanítja?

AKI NEM TUDJA CSINÁLNI, az TANÍTJA? avagy “KIBICNEK SEMMI SEM DRÁGA”

(kibic=külső szemlélő)

MILYEN TANÁCSADÓT, KONZULTÁNST, MENTORT, COACHOT VÁLASSZ?

Lehet, hogy benned is felmerült már, hogy rengeteg tanácsadó, konzultáns, coach, specialista van a piacon, vajon kit válassz? Ténylegesen ki a jó tanácsadó? Vajon kire bízd az életed bizalmas dolgait, és nem mellesleg a jelened és jövőd? Mert bizony bármely területét is kezeled az életednek egy tanácsadó, konzultáns, coach segítségével, az a terület egész biztosan kihatással van az életed többi részére is.

Gondolj bele, ha egy egészség tanácsadó olyan módszert ad, amely akár több hónapra is elveszi tőled az időt, amit a családoddal vagy a munkáddal tölthetsz. Vagy egy párkapcsolati tanácsadó olyan módszert javasol, ami a magadra és a munkádra fordítható idődet és energiádat elveszi. Vagy egy céges konzultáns olyan tanácsot ad, aminek következtében “össze kell húznod a nadrágszíjat” a saját és a családod költéseit illetően. AZ

ÉLETED MINDEN RÉSZE ÖSSZEFÜGG. Nem mellesleg, az sem mindegy, hogy hova fekteted be a pénzedet, mert egy tanácsadásra, konzultációra elköltött díj nem más, mint befektetés, amelynek így vagy úgy, de kamatoznia kell.

Ha jól akarsz tanácsadót, konzultánst választani, MINDENKÉPPEN A TERMÉKEIT, AZ EREDMÉNYEIT VIZSGÁLD MEG azon a területen, ahol a segítségére számítasz. Ő maga milyen eredményeket, termékeket tett le az élete folyamán az asztalra a saját szakterületén? Mik a sikerei? Hány embernek segített sikeressé és boldoggá válni?

SŐT!!! Ő VAJON SIKERES A SAJÁT ÉLETÉBEN AZON A TERÜLETEN, AMIBEN MÁSOKNAK TANÁCSOT AD? Láttam már csodákat! Láttam párkapcsolati tanácsadót, aki képtelen volt saját maga tartós és etikus párkapcsolatra. Láttam már szervezeti tanácsadót, aki maga soha nem épített fel egy etikus, tartós és igazán sikeres vállalkozást, szervezetet sem. Láttam már értékesítési tanácsadót, aki soha nem volt igazán sikeres és felkopott az álla. Láttam már életstílus tanácsadót, akinek siralmas élete volt és boldogtalanul élt.

“A SZAKÉRTELMET NEM A SZAVAK, AZ ELÉRT EREDMÉNYEK MUTATJÁK.”

Nem a népszerűség, a jól eladott cikkek miatt lesz valaki szakértő. Persze a mai világban hajlamosak sokan bedőlni a mézes-mázas reklám szövegeknek és a jól megszerkesztett reklám anyagoknak. Félre ne értsd, ezek nagyon fontosak. De csak akkor, ha valós teljesítmény és valós termelés van mögötte. A ma oly népszerű “Bloggerek” közül vajon hányan mennének át a legegyszerűbb szűrőn: milyen produktumot tudnak felmutatni az életükben azon a területen, ahol ők kritizálnak, véleményt mondanak másokról és próbálják mások véleményét befolyásolni?

Gondolj csak a “műértő kritikusokra”. Vajon hány mesterművet alkottak meg? Mi a helyzet a “gasztro bloggerekkel”? Hány éttermet vagy vendéglátó helyet vittek sikerre, ami tartós is volt?

Biztos ismeritek a bölcs népi mondást: “Kibicnek semmi sem drága:”

Tehát, egy olyan személy, aki “kibic”, azaz csak kívülről figyeli a “szakterületét” és próbál bőszen okoskodni, csak megnehezíti a dolgodat az életben. Bár manapság az Adatvédelmi Törvény miatt nem egyszerű referenciát adni, de találj módot arra, hogy megbizonyosodsz a személy hitelességéről, akit tanácsadódnak, konzultánsodnak, mentorodnak, coachodnak választasz.

És nem mellesleg: vizsgáld meg az életét, lehetőség szerint, hogy ő maga a SAJÁT ÉLETÉBEN MENNYIRE EREDMÉNYES ÉS BOLDOG AZON A TERÜLETEN AMIT KONZULTÁL. Megéri ezeket a dolgokat megvizsgálnod, hiszen ha “rossz lóra teszel”, akkor ez nemcsak Rád, hanem a téged körülvevő szeretteidre és az életed alakulására is negatív hatással lesz.

DE! Továbbra se feledd: amíg nem vagy Te magad profi egy területen, addig ajánlott profival dolgoznod, mert az rengeteg időt és pénzt spórol meg Neked, amit magadra és a szeretteidre fordíthatsz.

A célok és a karrier megtalálása, összehangolása, kidolgozása rövid és hosszú távra is ilyen dolog.

Ha még nem vagy profi ebben, keress és segítek!

Barátsággal:

Bacsa András

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!