A te életed a saját színházad

A TE ÉLETED A TE SAJÁT SZÍNHÁZAD, ÉS TE VAGY A RENDEZŐ BENNE avagy
CSAK PROFI SZÍNÉSZKÉNT TUDOD PROFIN JÁTSZANI A SZEREPEIDET!

Szerepek, szerepkörök. Ezek alkotják az életünket, ezek határozzák meg a tetteinket. Alapvető fontosságú, hogy jól játsszuk őket.  Ahhoz, hogy valamit hatékonyan és tökéletesen csinálhass, tökéletesen tisztában kell lenned vele, hogy:

1. Pontosan mi az a szerepkör (foglalkozás, szakma, pozíció stb.) amit betöltesz?

Nem vicc! Van olyan cégvezető ismerősöm, aki nincs igazán tudatában annak, hogy ő egy Cégvezető. Automatán, mint egy robot cselekszik, beleragad a problémákba, nincs megszervezve a cége. Ezért nem is játssza ezt a szerepét profin, és csodálkozik, miért nincs egy jól működő csapata, szervezete. A munkatársai nem is úgy tekintenek rá, mint egy vezetőre. Mert nem is az.
ATTÓL, HOGY VAN EGY POZÍCIÓD PAPÍRON LEÍRVA, NEM LESZEL AUTOMATIKUSAN AZ A  VALAKI!

2. Pontosan milyen ideális karaktere, jellemzői vannak annak a szerepkörnek (hogyan kell viselkedj, milyen szakmai tudásod kell legyen stb.)?

Tudnod kell LEÍRVA ÉS KIDOLGOZVA, hogy pontosan milyen módon kell cselekedned, kommunikálnod, illetve milyen dolgokat kell megtanulj ahhoz, hogy profi és sikeres lehess az adott szerepedben. Ezután így is kell működnöd, el is kell végezd azt a képzést vagy képzéseket, és alkalmaznod kell, amit megtanultál.

3. Te hogyan akarod játszani ezt a szerepedet, milyen módon akarsz működni, cselekedni benne (sikeresen, etikusan, pozitív és profi hozzáállással, stb.)?

Rendkívül fontos, hogy TE DÖNTSD EL, PONTOSAN MI ÉS MILYEN AKARSZ LENNI ABBAN A SZEREPBEN.
Ha sikeres akarsz lenni, akkor fel kell venned azt a látásmódot, hogy sikeres vagy. Ha etikus és profi akarsz lenni, akkor fel kell venned azt a nézőpontot, hogy az vagy. Ezután sokkal könnyebb lesz ezt elérned, és folyamatosan bent tartanod.

GYAKORLAT: HATÁROZD MEG ÉS DOLGOZD KI A TE SZEREPKÖRÖDET (SZEREPKÖREIDET) A FENTIEK ALAPJÁN. Aztán alkalmazd tudatosan, nap mint nap, amit kidolgoztál.

Játszd jól, és élvezd, az életbeli szerepeidet!

Barátsággal:
Bacsa András

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!