A siker alapja a megfelelő szerepkör

A SIKER ALAPJA A MEGFELELŐ SZEREPKÖR avagy
JOBB, HA A CSALÁDBAN NEM VAGY CÉGVEZETŐ!

Mikor mi a szereped? Lehetséges, hogy otthon is a cégvezetőt játszod a feleségeddel és a gyerekeiddel szemben? Lehet, hogy a férjeddel közös cégedben a feleség szerepét nyomod, ezzel okozva neki kellemetlen pillanatokat a munkatársak előtt? Az én tapasztalatom az, hogy ez a probléma bizony rengeteg ember életét nyomorítja meg.

Először is nincsenek tudatában, hogy egy nap sok szerepet töltenek be a saját életükben. Egy átlagos ember egy átlagos napon (feltéve, hogy aktív személy, és van családja, gyereke is) minimum 5-7 féle szerepkört tölt be. Kezdve azzal, hogy ő mondjuk egy férfi. Ez is egy szerepkör, mert jellegzetes, a nőktől megkülönböztetett működési, viselkedési mintái vannak. Mondjuk ez a férfi benne van egy férj szerepben. Van apa szerepe is. Lehet, hogy nagyapa. Aztán mondjuk alkalmazott egy cégnél, értékesítő szerepben. Munka után találkozik egy barátjával egy beszélgetésre, akkor barát szerepben van. Vezet egy autót, akkor abban a szerepben van. Valójában a legelcseszettebb dolog az, amikor valaki egy helyzetben “rossz szerepben” van. Mert akkor rossz működést, rossz viselkedésmintát fog alkalmazni, és ezzel megőrjíti és összezavarja a környezetét. Tuti, hogy ez kegyetlen módon fog rá visszaütni! Ki ne tapasztalt volna ilyet? Amikor hazajön a gyerek a barátoktól, és nyomja a “vagány, öntörvényű menőt”? Vagy a cégvezető – mindegy, hogy nő vagy férfi –  “összekeveri” a családot a munkahellyel és agyon utasítgatja és kontrollálja őket különböző feladatok végrehajtására? Ez a rossz működés könnyen helyreállítható, ha leírod az összes, életben játszott szerepedet.

GYAKORLAT: LISTÁZD FEL AZ ÉLETBEN JÁTSZOTT SZEREPKÖREIDET, ÉS ÍRD LE. HOGY MINDEN EGYES SZEREPHEZ MI AZ IDEÁLIS MŰKÖDÉS, azaz mik a szerepkör fő feladatai, felelőssége és jogai. Ez a PROFI HOZZÁÁLLÁS alapvető lesz a nagyobb sikered és boldogságod elérésében. Mi a szerepköröd házastársként, szülőként,alkalmazottként, cégvezetőként, egyesületi tagként stb. Amikor ezt tisztáztad, hidd el, sokkal egyszerűbb lesz tudatosan, a megfelelő helyzetben a megfelelő szerepet felvenni és “működtetni”. Ezzel rengeteg zűrzavart és félreértést tudsz megspórolni magadnak és a környezetednek. Azt is meglátod, milyen sok lehetőséged van még, hogy magasabb szintre vidd a szerepeidnek az alkalmazását. A siker alapvető eleme, hogy a megfelelő helyen a megfelelő szerepben vagy, cselekszel, és viselkedsz.

Így PROFI MÓDON fogod kezelni, PROFI HOZZÁÁLLÁSSAL az életed részeit.
Jó szerepkibogozást kívánok Neked!

Baratsággal:
Bacsa András

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!