A kötelességről

HA RÁD KÉNYSZERÍTIK AMIT CSINÁLSZ, AKKOR FELADTAD MAGADAT avagy A KÖTELESSÉG A TE BELSŐ KÉSZTETÉSED KELL LEGYEN, NEM MÁSÉ!

Egy barátom mesélte, hogy mostanában nem érzi jól magát a bőrében, mert olyan dolgokat kell csináljon a csapatában, ami nagyon nehezen tehető be a jelenlegi életkörülményeibe. Van egy írásbeli szerződésük, aminek ő eleget is tesz, ráadásul nagyon magas eredményeket ér el, és hasznos tagja a csapatának. Bevállal túlórákat, és ha kell, éjszaka és hajnalban is dolgozik.

A munkáját imádja, és nagyon sikeres benne, de ennek ellenére a főnöke  megpróbál egyre többször ráerőltetni olyan plusz dolgokat, amiket ő most nem tud megtenni, mert nem fér bele az életkörülményeibe. Bár ő a csapata jólétét és sikereit nagyban erősíti, a felettese ezt nem igazán értékeli, és ő úgy érzi, hogy büntetve van. Ez a rossz érzés egyszer-egyszer már behatással van az elvégzett munkájára is.

Megkérdeztem tőle, hogy mit gondol, meddig tudja ezt így tovább csinálni? Meddig akarja feladni a saját meggyőződését, ahelyett, hogy ezt megbeszélné a főnökével? Szerinte meddig tud még így magas eredményeket elérni és nagyon  jól teljesíteni, miközben rá akarnak kényszeríteni valamit, amivel ő nem ért egyet?

Megdöbbenten nézett. Rájött, hogy mostanában sokkal több erőfeszítést kellett beletennie a munkájába, és sokkal kevésbé érezte azt egy jó “játszmának”, hanem inkább ráerőszakolt kötelességnek. Pedig korábban ez nem így volt.
Most meghozott egy döntést: ezután jobban ki fog állni magáért!

Mivel az elért eredményei kiemelkedően magasak, ezért nem hagyja senkinek, hogy azt  mások önkényes elképzelései lerontsák. Ráadásul a barátom betartja azt az írásos szerződést, amit a főnöke aláírt neki, aki ettől mégis el akar térni.

Elhatározta, hogy történjen bárhogy, tisztázza ezt a helyzetet a felettesével, és kitart az mellett a nézőpont mellett, ami őt eddig is kiemelkedővé és sikeressé tette.

GYAKORLAT: AMENNYIBEN VAN BÁRMILYEN TERÜLET, AHOL FELADOD A SAJÁT MEGGYŐZŐDÉSEDET, ÉS HAGYOD, HOGY RÁD KÉNYSZERÍTSENEK DOLGOKAT, AKKOR ÁLLJ KI MAGADÉRT, ÉS TISZTÁZD EZT A HELYZETET!

Barátsággal:
Bacsa András

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!